Садници Орев

Избор на овошен саден материјал направете го навремено. Најдобар период за почнување на активности во овоштарство е летoто. Најважна активност е припрема на почвата, т.е. во август се риголава почвата за есенско садење на овошни садници. Без квалитетен,оргинален и здрав Прочитај повеќе…

Овошни садници

Почитувани Во текот на пролет и летото во интензивен раст се садници од овошни видови. Во период што следи се врши постојана обработка на почвата – меѓуредниот простор и дел во самиот ред , полевање, ѓубрење на садниците и сл. Прочитај повеќе…

Одгедување на орев – Активности во месец Мај

Одгедување на орев – Активности во месец Мај Почитувани производители на Орев сорта Чендлер сакаме за Ве информираме за Важни активности во насадите во текот на месец Мај. Оревот сорта Чендлер почнува да се буди од крајот на месецот април Прочитај повеќе…

Состанок за формирање на Здружение на Производители на орев Чендлер

Почитувани, Ве инфорираме дека сме во постапка за формирање на Здружение за Производители на орев Чендлер и за таа цел Ве покануваме кој производител сака да биде дел да Ни пратите податоци на mail адреса, за да Ве известиме кога Прочитај повеќе…

Подлоги за калемење

Подлоги за калeмење Месец Февруари е месец на активности во овоштарството како за садење така и за припрема на подлоги за калемење.Во текот на цела сезона на продажба поголем број од земјоделците бараат овошен вид калемен на подлоги кои не Прочитај повеќе…

Орев Чендлер

Орев Чендлер Производство на јаткасти плодови поточно орев е исплатлив агробизнис, кој со себе носи големи предизвици. За подетлано да го доближиме производство на орев, односно производство на орев од сортата Чендлер ја посетивме Р.Турција и сета посета ја прикажуваме Прочитај повеќе…

Денеска е Светски ден на храната

Денеска е светски ден на храната Светски ден на храна – 16 октомври, низ целиот свет се следи под темата“ НАШИТЕ АКТИВНОСТИ СЕ НАШАТА ИДНИНА-ВОЗМОЖНО Е-НУЛТА ГЛАД ВО СВЕТОТ ДО 2030 година “. Со повеќе Овошни паркови-до нулта глад во Прочитај повеќе…

Сертифицирани овошни садници

Сертифицирани овошни садници Во текот на есента, зимата и рана пролет е идеален период период да посадите овошни садници. Растенијата во тој период се во фаза на мирување, не претрпуваат стрес при преместување од едно место на друго. Иделани се Прочитај повеќе…

Одгледување на овошни насади

Одгледувањето на овошните насади опфаќа голем број на агротехнички, помотехнички и заштитни мерки. Помотехничките мерки ги опфаќаат примената на сите мерки кај насадите, односно сите активности кои се извршуваат на секоја овошка посебно, активности кои влијаат на порастот, развојот и Прочитај повеќе…

ПОДИГАЊЕ НОВ ОВОШЕН НАСАД

АНЛИЗА НА ПОЧВА    за да се утврди агрохемискиот составот на почвата УРЕДУВАЊЕ И ПРИПРЕМА НА ЗЕМЈИШТЕТО Со оваа операција  се ствараат услови за подобар прием,раст,развој и плодоносење на овошките КРЧЕЊЕ НА ПРЕТХОДНИТЕ ПОВЕЌЕГОДИШНИ КУЛТУРИ Крчење мора да се направи доколку Прочитај повеќе…